İstanbul’da 1001 Direk Sarnıcı

1001 Direk Sarnıcı
Güzel İstanbulumuz’da birçok kişinin adını bile duymadığı bir yer olan Binbir Direk Sarnıcı hakkında araştırma yaptık. İyi okumalar dileriz.
Öncelikle isim konusuna değinelim. İçeride elbette ki 1001 adet direk yok. Rivayete göre ‘binbir’ dilimizde bereketi simgelediğinden bu isim verilmiş. Sarnıcın yüksekliği yaklaşık 20 metre.
Bu uzunlukta yekpare taş bulunamadığı için sütunlar üst üste konulmuş iki parçadan oluşuyor. Bir diğer rivayete göre halkımız direklerin üst üste bindirilmesinden ötürü ‘bindir direk’ adını vermiş ve zamanla ‘binbir direk’ halini almış.

Yerebatan Sarnıcından sonra İstanbul’un 2. büyük sarnıcı olan Binbirdirek Sarnıcı (1001 Direk Sarnıcı) Sultanahmet Meydanı’nda Eski Adliye Binasının karşısında yer alır. Yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla beraber görüşlerden biri 4. yüzyılda İmparator I. Konstantin döneminde yaptırılmasıdır.
Diğer bir görüş ise 6. yüzyılda İmparator Jüstinyen Dönemi’nde yaptırılmış olmasıdır.
Osmanlı Devleti zamanında sarnıç asıl amacı olan su depoluğu görevi yerine farklı amaçlarla kullandığı anlaşılmaktadır. Binbirdirek Sarnıcı ismi Osmanlı döneminde sarnıç içerisinde bulunan 224 adet sütuna atfen söylendiği iddia edilir.
İstanbul gibi yer yerinden tarih akan bir şehirde ve bu şehrin en çok tarihi yapıyı barındırdığı bir bölgesinde bulunan Binbirdirek Sarnıcı günümüzde hakettiği ilgiyi göremediğini düşünebiliriz.
Yerebatan Sarnıcı’nın yanında biraz geri planda kalan sarnıç mutlaka görülmesi gereken bir yapı. Yüzyıllar boyunca ayakta kalmış ve şuan hayatta olmayan binlerce insana hizmet etmiş olan alanda bulunmak sizleri tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor.
Binbirdirek Sarnıcı Giriş Ücreti
Sarnıç içerisine giriş ücreti 10 TL olarak belirlenmiş olup içerisi Yerebatan Sarnıcı’na göre biraz karanlıktır.